Монтаж стін сіп будинку

У цьому проекті для обв’язки використовується дошка товщиною 40 мм, для забрусовки брус – 80 мм. Монтаж стін починається з установки стартової дошки, вона буде слугувати напрямною для встановлення стінових сіп панелей. Якщо стартова дошка кріпиться до цокольного перекриття з сіп панелей, тоді між дошкою і перекриттям укладається прокладка ущільнювача (в даному випадку термоізол). Якщо стартова дошка кріпиться до бетону, тоді під дошкою обов’язково використовують гідроізоляцію.

Від краю необхідно залишити проміжок на товщину OSB стінової сіп панелі. У цьому проекті товщина OSB всіх сіп панелей 10 мм.

startovaia-doska-stena-sip-house

Встановлення першої стінової панелі починається з кута лицьового боку сіп будинку. Встановлюються відразу дві панелі кута і кріпляться між собою через обв’язувальну дошку (дошка кріпиться по краю панелі по всій її висоті саморізами 3,9х65 мм). Під обв’язувальну дошку також укладається ущільнювач. Після складання всіх стін кути додатково повинні бути стягнуті довгими саморізами 6х250 мм.

pervii-ugol-steny-sip-panel

Брус щільно входить в міжпанельних простір, доводиться допомагати кувалдочкою. Зняті на брусі фаски (згладжені кути) дуже добре полегшують вставлення брусу в сіп панель.

zapravka-brusa-sip-panel-kuvaldoi

Кріплення сіп панелі до міжпанельного брусу – по периметру сіп панелі саморізами 3,5х35мм з інтервалом 15 см, відступ від краю панелі 1,5-2 см.

brus-prizhimaem-rukoi-sip-panel

Монтаж стіни починали з лівого кута, а тут показаний правий кут. Незначна відмінність лише в тому, що тут остання сіп панель підрізалася під розмір цокольного перекриття.

ugol-sip-house-snaruzhi

Стіни першого поверху монтуються досить легко і швидко. За день 2 людини не поспішаючи, ретельно контролюючи положення панелей за рівнем, зібрали перший поверх.

steny-pervogo-etazha-sip-panel

Вночі пройшов дощик. Добре що встигли обробити шви бітумною мастикою. Вода стоїть, не вбирається поверхнею OSB плити, кромки сіп панелей добре оброблені гідроізоляцією. Сіп панелі зроблені з вологостійкої якісної OSB3 Egger, тріска не здіймається, як у OSB плит низької якості.

voda-sip-panel-gidroizolyatsiia

Через дві години вийшло сонечко і від води не залишилося і сліду. Вперед, за справу.

shvy-sip-panelei-obrabotany-bitumnoi-mastikoi

Залишилося стягнути кути саморізами 6х200 мм (SPAX або ін.). Якщо важко знайти можна використовувати 8х260 мм з шестигранною головкою (потрібна буде спеціальна насадка для шуруповерта). Стягування виконується крізь обв’язувальну дошку кутової сіп панелі. Рекомендую її просвердлити наскрізь в місцях стягування. Вихід саморезу повинен увійти в обв’язувальну дошку сусідньої сіп панелі (в цьому випадку відступ від краю кута 2,5 см). На кут потрібно 4-5 таких саморізів.

samorez-dlia-uglov-sip-house

Для балок вирізаються пази прямо в сіп панелі. Балка щільно вставляється в паз і фіксується куточком. Для високонавантажених балок в якості опорної стійки може використовуватися міжпанельний брус, в такому разі основа брусу має спиратися на стартову дошку, а не на сіп панель. Замість врізання в сіп панель, можна закріпити балку на спеціальний кронштейн, який кріпиться до внутрішньої сторони сіп панелі.

balka-vstavlena-sip-panel

На монтаж стін, балок, стійок і підготовку до монтажу перекриття пішло ще 2 дні.

Далі монтаж мансардного поверху

perekrytie-pervogo-etazha-sip-panel