Дослідження ділянки під забудову

Необхідність геодезичного дослідження і маркування нової ділянки під забудову безперечна. Ігнорування цим дослідженням в окремих випадках може привести до додаткових витрат і навіть втрат. Нижче я розгляну деякі неприємні ситуації, які можуть виникнути при не проведенні таких досліджень і наслідки таких ситуацій.

Маркування ділянки

Ви придбали ділянку під забудову, можливо дешево, в мальовничому місці, все так, як ви планували. Чому варто перевірити межі ділянки і розташування згідно з даними внесеним до державного земельного кадастру. Часто виникає ситуація, коли новий власник ділянки одразу починає забудову заощадивши на перевірці розташування меж ділянки відповідно до земельного кадастру. На сусідній ділянці, яка межує з вашим, може також з’явиться новий власник. І він, на відміну від вас, перевірить межі і розташування своєї ділянки. Може виявитися, що в кадастрі помилка, і це не дивно, адже земельний кадастр створений не так давно. Внаслідку, дійсна межа сусідньої ділянки може пролягати через ваш новий будинок. Далі суди, суперечки, перенесення будівлі (якщо це можливо) або викуп частини сусідньої ділянки тощо.

Перевірка меж, розташування і призначення ділянки коштує не так дорого, зате дасть вам, як новому власнику, більше впевненості і перестрахує від певних проблем з сусідами.

Інженерно-геологічні умови

Визначення інженерно-геологічних умов – це дуже важливі дані для проектування фундаменту майбутньої будівлі. Тому, до цього питання необхідно підійти найбільш ретельно. Фундамент – це основа вашого майбутнього будинку. Він тримає всю тяжкість споруди і передає її на ґрунтову основу (природну) або штучну. Глибина закладення фундаменту, нахил фундаменту, склад грунту, водні горизонти істотно впливають на непорушність фундаменту і відповідно на довговічність майбутнього будинку. Особливо, якщо будинок зводиться біля моря, в сейсмічно активних місцевостях, в місцях з рухомими грунтами або з плавунами, на кам’янистих грунтах тощо. Факторів дуже багато і відповідно багато причин, які можуть викликати проблеми з фундаментом і руйнування будинку.

На основі інженерно-геологічних умов конструктор закладає відповідний фундамент в проект будинку. Без визначення цих умов конструктор не зможе якісно виконати проектні роботи, а забудовник приречений на переплату за занадто дорогий і надлишковий по міцності фундамент, або дешевий і ненадійний – втрати будуть в майбутньому, близькому чи далекому залежить від випадку.

Випадок перший, зведення фундаменту з гвинтовими палями для будинку з сіп панелей без геодезичного дослідження. При механізованому вкручуванні паль в грунт, можуть виявиться різного роду перешкоди (камені, щебінь), що перешкоджають спорудженню такого виду фундаменту. В результаті: гроші викинуті на гвинтові палі, на оренду техніки, послуги бригади і втрачений час.

Інший випадок, палі обрані недостатньої довжини. В результаті з часом палі можуть просісти, осунутся тощо, а будинок покоситися. Перші ознаки перекосу будинку: заклинювання дверей, вікон, тріщини скла у вікнах, тріщини і відшарування штукатурки.

Інженерно-геологічні умови для конструктора і для вашого проекту – це дуже цінний масив даних. Визначення цих умов, професійне використання їх в проектуванні може значно збільшити термін експлуатації вашого будинку, уникнути перекосу та руйнування в майбутньому.

Ґрунтові води

Не менш важливий фактор для фундаменту – глибина залягання грунтових вод. Основні проблеми, які можуть викликати низька глибина грунтових вод: промерзання, обдимання ґрунту, підмивання підошви фундаменту. В результаті, можуть з’явитися тріщини фундаменту, руйнуватися труби каналізації, затоплюватись підвальні приміщення. Підмивання підошви фундаменту може привести до нерівномірного осідання і перекосу будівлі.

Геодезичні дослідження дозволять визначити горизонти грунтових вод, а конструктору розпланувати гідробар’єр, осушувальні канали та інші заходи.

Характерні ґрунти

Скелястий грунт майже не стискається, не просідає, не промерзає. Але виконання земляних робіт на таких ґрунтах дуже трудомістке. Траншеї в таких грунтах не роблять, а фундамент влаштовують прямо на поверхні грунту. Ділянку перед цим необхідно вирівняти.

Гравійний грунт теж не стискається і не розмивається. Глибина промерзання таких грунтів мала (в межах половини метра). Глибина закладення фундаменту в цих грунтах повинна бути не менше глибини промерзання (більше половини метра).

Глинистий грунт має особливість – при промерзанні спучується. Ці грунти можуть стискатися і тиснути на підошву фундаменту з силою приблизно 10 т/м.кв. Якщо вологість такого грунту висока, то глибину фундаменту роблять рівній глибині промерзання цього типу грунту. Грунти, що спучуються, осідають нерівномірно, тому можуть викликати нерівномірне осадження фундаменту. Закладанням фундаменту на глибину рівною глибині промерзання або більшу, можна уникнути нерівномірність осадження фундаменту.

Піщаний грунт має свої переваги. Цей грунт мало промерзає, він не стискається, має високу пористість, є відмінним дренажем. Глибина закладки фундаменту в такому грунті може коливатися в межах 0,5-0,7 м.

Суглинок (супісок) містить пісок і глину (10-30%). Суглинок пропускає воду і промерзає на значну глибину (до 2 м). Відповідно і фундамент необхідно закладати на глибину не менше розрахункової глибини промерзання.

Непридатні для фундаменту грунти (замулені, торф’яні, пісок з глиною і мулом) замінюють насипною подушкою завтовшки 20 см з крупнозернистого піску. Після укладання насип трамбують і заливають водою для усадки.

Геотермальне опалення

В даний час інтенсивно набирає обертів буріння свердловин для геотермального опалення. Така технологія опалення досить дорога, оскільки вимагає буріння свердловин глибиною 50-200 м. Визначення можливості для спорудження такого вертикального теплообмінника також залежить від даних зібраних за допомогою геодезичного дослідження. Завчасне проведення таких досліджень може ввести суттєві коригування в проект вашого майбутнього будинку.

Роза вітрів

Розташування відносно сторін світу