Буронабивний фундамент

Буронабивний фундамент – найпростіший вид фундаменту для сіп будинків. Такий фундамент на палях використовують не для всіх ґрунтів. Під палі для щільного глинистого грунту бурять отвори глибиною близько 1,5-2 м, облаштовують циліндричною опалубкою.

bur-buronabivnye-svai

В якості опалубки можна використовувати азбестові труби. Недорогий варіант використовувати згорнутий у вигляді циліндра руберойд зафіксований скотчем. Для будинків з сіп панелей палі повинні виступати над грунтом не менше 0,5 м, тому висота опалубки відповідна. Діаметр палі в цьому проекті 25см, прольоти між палями не більше 3м. Для великих прольотів знадобиться більш товстий брус або замість брусу використати сталеву раму із двутавра. У нижній частині палі повинен бути башмак (потовщення палі). Площа підошви палей розраховується конструктором і залежить від ваги всього будинку, властивостей грунту, кількості паль. Порожнину для нижньої частини палі роблять спеціальною насадкою на бур. На дні отвору готують піщану подушку висотою 20 см.

ruberoidnaia-opalubka-dlia-zalivki-fundamenta

При наявності креслень на фундамент, уважно стежте щодо центрування палей. У випадку похибки центрування, доведеться переробляти проект, коригувати розміри будинку, кімнат і т.д. Переробити проект під нові розміри фундаменту все ж дешевше, ніж переробляти або коригувати сам фундамент.

ruberoidnaia-opalubka

Далі готуються грати з арматури на всю довжину палі. В даному випадку використовується основна арматура діаметром 12 мм, а для поперечних зв’язок – 6 мм. Арматуру можна зварювати або обв’язувати дротом. Далі готова конструкція опускається, виставляється по центру майбутньої палі і заливається бетоном.

armatura-dlia-buronabivnoi-svai

Отже, опалубка та арматура готові для заливки. Запрошуємо помічників і замовляємо бетон.

ruberoidnaia-opalubka-dlia-zalivki-svai-fundamenta

Ось таке пристосування для тимчасового вивантаження бетону. Для цього будиночка з фундаментом 6х6м пішло всього навсього 1 м. куб. бетону.

emkost-iz-dosok-dlia-betona

Цікаве пристосування для заливки ;-), чесно кажучи не знадобилося. Все таки зручніше заливати безпосередньо в опалубку без такої воронки.

voronka-dlia-zalivki-svai

Після того, як фундамент залитий, дають близько 1 місяця (мінімум 3 тижні) для застигання і усадки.

Через місяць, купуємо сирий брус 250х250 мм. Сирий брус важкуватий, потрібні будуть помічники.

На готові палі укладають брус, вирівнюють, закріплюють між собою скобами. Прямокутність контролюється вимірюванням діагоналей, вони повинні бути однакові.

 

brus-obvyazochnyi-siroy-250x250

Для вирівнювання верхівок бетонних паль знадобиться болгарка з кругом для різання бетону.

ukladka-obviazochnogo-brusa

Перед укладкою брус обробляють біозахистом.

obrabotka-brusa-biozaschitoi

Біозахист добре всмоктується, накладаємо рясно 2-3 шари, не шкодуємо. Економніше буде придбати концентрат і розводити самостійно. Витрата біозахисту досить висока.

obviazochnyi-brus-pokryvaiut-biozaschitoi

Для вирізання пазів допоможе електропила.

vyrezanie-pazov-v-bruse

І сокира допоможе.

vyborka-pazov-brusa

І кувалдочка.

paz-dlia-vstavki-brusa

І коте, звати Шива.

koshka-shiva-pomogaet

Між палями і брусом укладають гідроізоляцію (пару шарів руберойду).

gidroizoliatsiia-mezhdu-svaiei-i-brusom

Після укладання (по рівню) і вирівнювання обв’язувального брусу (по діагоналям), його пов’язують скобами і покривають бітумною мастикою 2-3 шари.

gidroizoliatsiia-brusa

skreplenie-obviazochnogo-brusa

Фундамент майже готовий, залишиться тільки прикріпити куточками і анкерами обв’язувальний брус до паль. Посередині (накритий) окремий фундамент для груби.

buro-nabivnoi-fundament-obviazochnyi-brus

В результаті фундамент 6х6 м для сіп будинку робили 2 (іноді 3) чоловіка. Було витрачено один тиждень роботи з місячною перервою для усадки (1 день – розмітка і буріння, 2 дні – підготовка опалубки і зварювання арматури, 1 день – заливка бетоном, 1 день – укладання обв’язувального брусу і обробка біозахистом, 1 день – зв’язка брусу скобами і обробка бітумною мастикою, 1 день – прикріплення куточками і анкерами обв’язувального брусу до паль). На матеріали і витратні матеріали було витрачено близько 500 $.

Далі монтаж цокольного перекриття.
 
obrabotka-sip-panelei-gidroizoliatsiei